Kore’li üretici Kia’nın kompakt modeli Ceed, bu yıl yenilenmişti. İlk etapta standart hatchback modeli ve shooting brake versiyonuyla gelen model şimdi crossover tarzıyla karşımızda. Fakat “önden çekişli.”.
Kia, Ceed’ini neredeyse tüm kombinasyonlarıyla satışa sunuyor. Hatchback, Station Wagon, Shooting Brake versiyonlarının yanına artık Crossover bir Ceed de eklendi.
Tasarımı Nasıl?
Kia’nın kompakt SUV’leri sayılan Stonic ve ağabeyi Sportage’ın arasına konumlandırılacak olan XCeed, aslında temelinde çamurlukları şişirilmiş ve yerden bir miktar yükseltilmiş bir Ceed. “Bu kadar basit mi yani?” diyorsanız eğer bir çok marka kompakt SUV’leri hariç bu tarz modellerinde standart hatchback’lerini yerden yükseltip çeşitli kitler takarak Crossover ailesine dahil ediyor. Yapılan her ne kadar basit olsa da, tasarımı çok hoş değil mi? Ayrıca modele yandan bakıldığında “Porsche Macan”a sizce de benziyor mu, ne dersiniz?
XCeed, yere yakın ikizinden biraz daha iri diyebiliriz. 85 mm uzayan, 43 mm yükselen ve 26 mm kadar genişleyen XCeed, böylelikle 4.395 mm uzunluğa, 1.490 mm yüksekliğe ve 1.826 mm de genişliğe sahip. Yalnızca XCeed’de sunulan “Quantum Yellow” isimli sarı rengi ve 18 inç’lik jantlarıyla XCeed oldukça şık. 426 litre bagaj hacmi bulunan model, standart versiyona göre fazladan 31 litreye sahip. Ayrıca arka koltukları 40:20:40 oranında da katlanabiliyor. Katlandığında ise bagaj hacmi 1.378 litreye ulaşıyor. Çift kademeli bagaj zemini ve elektrikli bagaj da aracın kullanışlılığına katkı sağlayanlardan.
İç mekanda ise büyük oranda hatchback versiyonla benzeşen XCeed, pek bir farklılık sunmaz iken, diğer Ceed seçeneklerinde de opsiyonel olarak sunulan 12.3 ekran ile iç mekanda farklı bir hava yaratabiliyor.
Kaputu Altında Neler Bekliyor?
XCeed benzinli ve dizel üniteleri ile oldukça geniş bir yelpazeye sahip. İlerleyen zamanlarda Plug-in Hybrid ve Hybrid versiyonların da model ailesine ekleneceğini öğrenirken benzinli seçenekler ile kaput altındakilere başlayalım.
Giriş seviyesinde 1.0 litrelik 3 silindirli turbo benzinli ünite bizleri karşılıyor. Hemen hemen artık her markanın süper mini modellerinin yanında; kompakt modellerinde de sunduğu 1.0 litrelik ünite XCeed’in kaputu altında da mevcut. 120 beygir güç ve 172 nm tork değerine sahip üniteyi 1.4 litrelik turbo benzinli seçenek takip ediyor. 4 silindirli ünite 140 beygir güç ve 242 nm tork değerine sahip. Son benzinli seçenek ise Ceed GT ve Proceed GT versiyonlarından tanıdığımız 1.6 litrelik turbo ünite. 204 beygir güç ve 265 nm tork değerine sahip motor benzinli seçenekleri tamamlarken, hepimizin gözleri dizel bir ünite arıyor değil mi? Ama hiç merak etmeyin, XCeed’de dizel seçenek de var fakat küçük bir sorunla…
Koreli modellerin yüksek güç ve tork değerine sahip 1.6 litrelik dizeli CRDI’ın ne yazık ki 136 beygirlik versiyonu yerine giriş seçeneği olan 115 beygir güç ve 280 nm tork değeri sunan versiyonu XCeed kaputu altında yer alıyor. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, bu tork değeri manuel şanzımanlı dizel seçeneğe ait. Eğer çift kavramalı DCT ünite ile satın alırsanız, tork değeri 300 nm’ye ulaşıyor.
Giriş motor seçeneği hariç diğer tüm seçeneklerde 7 ileri DCT üniteyi de sunan XCeed, istenildiği takdirde 6 ileri manuel olarak da tercih edilebiliyor.
Dikkat Çekenleri:
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip olmayan araç, yine de sahip olduğu fazladan 43 mm’lik yüksekliği ile hafif arazi koşullarına belirli sınırlarda izin veriyor. Kia’nın açıklamasına göre önde %7, arkada ise %4 oranında yumuşayan süspansiyonlar ve azalan yol sesi ile titreşim miktarıyla da konforunun arttığı açıklananlar arasında.