“Rakipsiz” Rekabete Yeniden Ortak: Yeni Audi A3 Sedan

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan yeni nesil A3’ün sedan karoserini ele alıyoruz. Bakalım Premium sedanlar arasında hala en çok tercih edilme nedeni olacak mı?

“8V” kasa koduyla birlikte hayatımıza giren A3 Sedan, bir makyaj geçirerek yaklaşık 7 yıldır yollardaydı ve artık yerini halefine bırakma zamanı geldi. Yeni nesilden önce selefini ele alacak olursak gerek filo satışları, gerekse bireysel satışlarda oldukça iyi rakamlar yakalayarak premium sedan pazarında “gerçek” bir rakibi olmasa da Mercedes-Benz CLA ile kıyasıya mücadele etmişti. Minimal tasarım diliyle sadeliğin ön planda olduğu selefinde, özellikle düşük hacimli dizel seçenek, ülkemiz tüketicisi için oldukça iyi bir seçenekti. Özellikle piyasaya sürüldüğü dönemdeki tek rakibi CLA’dan düşük hacimli dizelde performans anlamında önde olmasıyla A3 Sedan gerçekten iyi bir tercih sebebi olmuştu. Fakat birçok Premium modelde olduğu gibi çoğu standart donanımı opsiyon listesine dahil etmesinden dolayı bazı komik detaylar da A3 Sedan’da eksikliğini göstermiyor değildi. Örneğin arka kol dayama çoğu Japon sedanın giriş versiyonlarında dahi standart olarak sunulurken, A3 Sedan’da neredeyse yok denecek kadar az sayıda araçta vardı. Aslında boyutları gereği ağabeyi A4’ün müşterisini çalmaması için bir sedana göre nispeten kısa kalan A3 Sedan, boyut ve kullanışlılık anlamında “yeterli” sıfatından öteye gidememişti. Fakat aynı alt yapıyı paylaştığı Golf, Leon ve Octavia gibi modellerden öne çıkan bir çok donanımı da vardı. Yalıtım, yol tutuş ve süspansiyon konforu konularında kaputtaki logosunu belli ediyordu. 2017’de geçirdiği ufak makyaj operasyonuyla hem kaputu altındaki ünitelerde ufak yenilikler olurken, iç ve dış mekanlarda da ufak yenilikler barındırmıştı. Bakalım, halefi olan yeni A3 Sedan’da işler ne durumda?

Tasarımı Nasıl?

Ingolstadt’lı üreticinin yeni tasarım dilini aynı şekilde kazanan yeni A3 Sedan, 4 metre 54 cm boyuyla 4 cm uzarken, aks mesafesi 2 metre 65 cm le aynı kalmış. MQB Evo platformu üzerine inşa edilen yeni A3, ayrıca 2 cm genişlemiş. Sürtünme katsayısında da iyileştirme yapılan modelin değeri 0,04 iyileşerek 0.25 Cd değerine ulaşmış. Ağabey A4’ün küçültülmüş ve daraltılmış versiyonu kimileri için özgün olmasa da, kimileri için bu benzerlik göze hoş gelebilir. Köşeli hatların bolca bulunduğu otomobilde full Led farlar, donanııma göre değişiklik gösteren havalandırma kanalları etrafındaki fırçalanmış alüminyum görünümlü detaylar, altıgen ızgara ve yan profilden bakıldığında net bir şekilde görülebilen ütü izleri otomobilin selefine göre keskinlik hissini artırmış. Kimi tasarımcıların deyimi ile “Soğuk ve şık Audi tasarımı”, yeni A3 Sedan’da da boy göstermiş durumda.

İç Mekanda Neler Var?

Tanıtımı ve piyasaya sürülmesi yılan hikayesine dönen 8. nesil Golf’ün ve 4. nesil Leon’un iç mekanlarında ne gördüysek, hemen hemen aynı tasarımı modelde de görüyoruz. Fakat kuzenlerden farklı olarak multimedya sisteminde dokunmatik ekran yerine kontrol butonu sunan A3, MMI’ın orta konsolda bulunan kumandasından görünüşe göre vazgeçmiş. Dokunmatik olarak kumanda edilebilen yeni multimedya sistemi, yatık tasarımıyla göz hizasında kalabilirken, yine kuzenlerden farklı olarak klima kontrol ünitesi multimedya ekranının altında bağımsız bir bölüm olarak yerleştirilmiş. İç mekanın belki de en ilgi çekici kısımlarından biri olan sürücü tarafında havalandırma menfezlerinin konsolun en üst kısmında konumlandırılması, bize VAG grubunun bir diğer üyesi Lamborghini ile bir benzerlik olduğunu düşündürdü. 10.25 inç’lik dijital gösterge paneli ve 10.1 inç’lik multimedya ekranı ön konsolun bütünlüğünü şık bir şekilde tamamlıyor. S-Tronic şanzımanın yeni vites kolu ise yer tasarrufu sağlıyor.

Motor Seçenekleri Neler?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Dizel severler için kötü haber. Yeni A3’ün kaputu altında ne yazık ki 30 TDI koduyla satılan 1.6 litrelik TDI ünite yer almayacak. Modelin giriş seviyesini 35 TFSI kodlu 1.5 litrelik benzinli ünite başlatacak. 150 beygir güç ve 250 nm tork değerleri ile sunulan motor, 6 ileri manuel ve 7 ileri S-Tronic yarı-otomatik şanzıman ile sunulacak. Güncel VAG grubu modellerinden bildiğimiz benzinli ünite, piyasadaki düşük hacimli turbo benzinli üniteler içerisinde optimum noktayı sunan seçeneklerden biri olabilir belkide. Dizel ünite de yeni A3 kaputu altında yer alacak fakat ülkemiz vergilendirme sistemine pek uymayacağından çok satmasını açıkçası beklemiyoruz. Çünkü bazı opsiyonlarla beraber ağabey A4’ün fiyat seviyesine ulaşması kaçınılmaz. 35 TDI koduyla sunulan 2.0 litrelik dizel ünite, 150 beygir güç ve 340 nm tork değeriyle modelin tek dizel seçeneği olacak. Güncel nesil Passat ve Tiguan’dan aşina olduğumuz 150 beygirlik ünite yeteri kadar performans ve tork sunabiliyor. İlerleyen dönemlerde 2.0 litrelik TFSI ünitenin 240 beygirlik versiyonu da A3 kaputu altında yer alacakken, daha sonralarda ise 300 beygirin üzerinde bir güç çıkışı ile aileye dahil olacak olan S3’ü göreceğiz. S-Tronic şanzımanla sunulan modellerde Audi “Mild Hybrid” teknolojisini de sunacak. Bu teknolojiyle birlikte ani güç taleplerinde ve ilk kalkışlarda 50 nm’ye kadar destek sağlayacak olan bu hibrit sistemle birlikte yakıt tüketiminin azaltılması düşünülmüş.

Selefine göre güvenlik donanımları artırılan yeni A3 Sedan’ın aslına bakarsanız gerçek tek rakibi yeni A-Serisi Sedan. Fakat boyut ve motor seçeneklerinin benzerliği de göz önüne alınırsa yeni 2-Serisi Gran Coupe ve Yeni CLA da rekabete dahil oluyor. Fakat belirtmek lazım, Stutgartt’lı üreticinin motor yelpazesi konusunda eli çok daha sağlam. Kullanışlılık ve hacim anlamında da oldukça benzer olan bu dört modelde seçim yapmak çok zor çünkü farklar oldukça ufak. Böylece tek seçim zevkiniz oluyor.

Yeni A3 Sedan bu ay sonunda satışa sunulacak. 35 TFSI kodlu 1.5 litrelik benzinli üniteyle beraber modelin başlangıç fiyatı 29 bin 800 Euro olacak.

Yorumlar

yorum

“Rakipsiz” Rekabete Yeniden Ortak: Yeni Audi A3 Sedan

About The Author
- Daha küçük yaşlarında otomobillerin reklamlarıyla başlayan, logoları ezberleyerek devam eden serüveni, ayakları pedallara yetiştiği sıralar direksiyon başına geçmesiyle bir tutku haline dönüştü. Onlarca test yazısı okudu, fırsat bulduğu her otomobilin direksiyonuna geçti, deneyimleme şansını buldu. Hali hazırda Piri Reis Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümü öğrencisi olan Doğan, Benzin Magazin ailesiyle tanışarak otomobillerle daha iç içe olmak ve kendini otomobiller konusunda geliştirmek için uzun yıllar Benzin Magazin ailesine ve sevenlerine faydalı olmayı amaçlıyor.