MOTORSPORLARININ KARANLIK GELECEĞİ

Roborace firması Barselona’da gerçekleşen 2017 Mobil Dünya Kongresi’nde dünyanın ilk elektrikli otonom yarış otomobili “Robocar” ı tanıttı.

Motosporlarını etkinliklerini canlı izleme fırsatı bulan takipçilerimiz içten yanmalı motorların seslerini, peşlerinden gelen yanmamış o yakıtın ya da yanan yağın kokularını ciğerlerine çekmenin ne demek olduğunu iyi bilirler. Pistin ya da parkurun kenarındalarsa pilotlarla saniyelik bile olsa göz göze gelebilmenin ne demek olduğunu da. Motosporlarını motorsporları yapan şey aslında pilotlardır. Kullandıkları otomobillerin isimlerini belki hatırlamazsınız ama bir Ayrton Senna’yı, bir Colin McRae’yi ya da Kimi Raikkonen’i bilirsiniz. Onları efsane yapan virajlar, uçuşlar veya takım radyosunda sarf edilen sözler vardır. Sözde “Gelecek” denilen Robocar işte bütün bunları ortadan kaldırabilir.

Önyargılı olmakta şimdilik haklıyız. Motorsporlarından pilotları alırsak elde ne kalır? Dört tekerlek ve bir motor. Roborace’in vizyonuna göre elektrikli bir motor. Projenin CEO’su Denis Sverdlov bu tepkileri tahmin etmiş olacak ki Robocar projesini şimdilik sadece otonom sürüş için atılmış önemli bir adım olarak nitelendiriyor. Bir yandan da insansız otomobillerle duygusal bir bağ kurmanın öneminden de bahsediyorlar. Biz de onlara “I, Robot” filmini izlemelerini öneriyoruz. Her robot Cem Yılmaz’ın G.O.R.A. filmindeki 216 kadar duyarlı değil ne yazık ki.

Ne demek istediğimizi projenin Tasarım Şefi Daniel Simon daha iyi anlar çünkü kendisi Tron Legacy ve Oblivion gibi bilim kurgu filmleri için otomobiller tasarlamış bir isim. Tasarladığı otomobilden de bunu anlayabiliriz. Robocar 4.8 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde ve 975 kilogram ağırlığında. 540 kW’lık bataryalara sahip bir otomobil için fena sayılmaz. 300 kW gücündeki dört elektrik motoru Robocar’ın 320 km/s hıza kadar çıkmasına olanak tanıyor.

Otomobilin pilotunun vücudu 5 LIDAR’dan, iki radardan, 18 ultrasonik sensörden, iki optik hız sensöründen, altı yapay zeka kamerasından ve GPS’in bir üst versiyonu olan GNSS, yani küresel uydu navigasyon sisteminden oluşuyor. Beyniniyse bilgisayarlar için grafik kartları üreten Nvidia üretiyor. Drive PX2 isimli bu beyin saniyede 24 trilyon(!) yapay zeka operasyonu gerçekleştirebiliyor. İşin rekabet kısmındaysa otomobilde pilotların yerini algoritmaları hazırlayacak mühendisler devralıyor. Yani masada yazılımlar yazılacak, pistte yazılımlar birbirileriyle yarışacak.

Robocar’ın yarışlarının bu yılki Formula E sezonuyla birlikte başlaması planlanıyor. Hatta geçtiğimiz sezonun son yarışı için Buenos Aires’e iki prototip götürmüşler. Roborace 10 takımla 20 otomobil yarıştırmayı hedeflese Haziran’da başlayacak 2017 sezonu için şimdilik iki otomobil kullanmayı planlıyor. Pilotların kapışmadığı bir yarış serisi ne kadar ilgi çeker? Siz söyleyin.

Yorumlar

yorum

MOTORSPORLARININ KARANLIK GELECEĞİ

About The Author
- Daha anaokuluna gitmesinin fikri bile ortada yokken Ford'un F'si, Mercedes'in M'si diye diye dört yaşında okuma yazmayı öğrendi. Oyuncak arabalarını tornavidaya değirmeden oynamayan bir çocuk olunca okuduğu üniversiteyi de oto sanayiye en yakınını seçerek İşletme okudu. Okul bitince ne yapsam ne etsem derken Burak Ertem gibi Car dergisinde soluğu aldı. Yollarıysa Autocar dergisinde Test Editörlüğü yaparken kesişti ve Benzin Magazin'in üvey ağabeyi olarak karşınızda.