ASTON MARTIN SUV OLUR MU?

Aston Martin’den Lamborghini Urus’a Cevap:  Aston Martin DBX

 

2009 yılına dönelim. Cenevre Otomobil Fuarı’nda Aston Martin standında bir araç sergilendi. Bu araç bir coupe veya sedan değildi, dört tekerlekten çekişli bir crossover’dı. İngiliz markanın 2009 yılındaki denemesi pek iç açıcı olmasa da Aston Martin artık bir kere niyetlenmişti. Bugüne dönelim, Aston Martin DBX adını verdiği Crossover’ına artık son dokunuşları yapıyor. Bu tür lüks markalar için yerden yüksek araç denemeleri çok riskli olmuştur fakat bunun başarılı örneği Porsche. Stutgart’lı üretici yıllar önce piyasaya sunduğu SUV modeli Cayenne ile başarılı satış rakamlarına imza atmakla kalmadı ve SUV ailesini genişleterek geçtiğimiz yıllarda Macan modelini de satışa sundu. Gelelim lüks İngiliz’e. Araca önden bakıldığında kocaman ızgarası, ince farları ve şişik çamurluklarıyla DBX, agresif görünüşünü tamamlıyor. Araca yan taraftan baktığımızda keskin omuz çizgisi ve Velar’da karşımıza çıkan derine konumlandırılmış kapı kolları dikkat çekiyor. Son olarak arka kısımdaysa, şık arka stopları ve çift çıkış egzoz tasarımıyla oldukça çekici görünüyor.

Motor Seçenekleri Nasıl ?

Lansmanda sunulan aracın kalbinde AMG alt yapılı 4.0 litre çift turboya sahip V8 yer alırken bu motor 503 beygir güç ve 685 Nm tork değeri sağlıyor. Aynı zamanda araçta 8 ileri ZF şanzuman görev alıyor. İlerleyen tarihlerde araçta Aston Martin imzalı bir V12’de görev yapacak. 48 Voltluk hafif hibrit sistemler kullanılarak Mercedes kaynaklı 6 silindirli motorlar aracın giriş seviyesini oluşturacak. Ayrıca modelde tamamen elektrikli bir versiyon da gelecek.

Sundukları Neler ?

Araçta hangi platformun kullanılacağı tam belli olmasa da tahminlere göre alüminyum bir alt yapı mimarisi kullanılma olasılığı yüksek görünüyor. Araçta arkadan itiş ve dört tekerlekten çekiş seçenekleri yer alırken, ayarlanabilen havalı süspansiyonları ve aktif darbe emiş sistemiyle DBX çeşitli arazi koşullarında da çok zorlanmadan ilerleyebilecek. Ancak belirtmeliyiz ki DBX’den gerçek bir arazi canavarı olan Jeep modelleri performansı beklememekte fayda var.

Rakipleri Kimler ?

Sınıfın mimarı olan Porsche Cayenne en başta olmak üzere, Bentley Bentayga, Jaguar F-Pace, Lamborghini Urus ve Alfa Romeo Stelvio gibi modellerle yarışacak.

2019 yılı içerisinde Avrupa’da satışlarına başlanılması planlanan DBX’in 2020 yılında da Kuzey Amerika’da satışlarına başlanması planlanıyor.

Yorumlar

yorum

ASTON MARTIN SUV OLUR MU?

About The Author
- Daha küçük yaşlarında otomobillerin reklamlarıyla başlayan, logoları ezberleyerek devam eden serüveni, ayakları pedallara yetiştiği sıralar direksiyon başına geçmesiyle bir tutku haline dönüştü. Onlarca test yazısı okudu, fırsat bulduğu her otomobilin direksiyonuna geçti, deneyimleme şansını buldu. Hali hazırda Piri Reis Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık bölümü öğrencisi olan Doğan, Benzin Magazin ailesiyle tanışarak otomobillerle daha iç içe olmak ve kendini otomobiller konusunda geliştirmek için uzun yıllar Benzin Magazin ailesine ve sevenlerine faydalı olmayı amaçlıyor.