VW GOLF’ÜN YENİ 1.5 MOTORUNUN DETAYLARI

Makyajlanan Golf’ün ve yeni Ibiza’nın yepyeni motorla geleceğini biliyoruz. Peki bu motor hakkında ne biliyoruz?

Aslında TSI Evo isimli bu yeni ünitenin bugüne kadar sadece ismini ve 1.5 litrelik bir hacme sahip olduğunu biliyorduk. Fakat artık bütün detaylarına sahibiz. Ford Focus ve Honda Civic’in gelecek RS versiyonunda olduğu gibi direkt enjeksiyonlu 1.5 litrelik bir motor olsa da onlardan farklı olarak değişken geometrili bir turboya sahip.

Aşırı besleme sistemindeki bu değişikliğe rağmen yerini aldığı 1.4 litrelik TSI motordan açık ara farkla ileride değil. Hatta 0-100 hızlanması 0.1 saniye daha yavaş. 8.3 saniye. 80-120 km/s hızlanma süresindeyse değişiklik yok. Ekonomi konusunda da gerileme var. TSI motorlu ve yedi ileri DSG şanzımanlı Golf artık 100 kilometrede 4.7 litre yerine 4.9 litre yakıt tüketiyor. Hacme paralel olarak Golf’ün ağırlığı artmış. Bu farka 37 kilogramlık fark mı sebep oldu merak ediyoruz. 1.4 Litrelik motorlarda gördüğümüz Aktif Silindir Teknolojisi de TSI Evo’da yerini almış. 1000 ile 4000 devir arasında 120 km/s hıza kadar gaz tepkisine göre silindirlerin yarısı devre dışı bırakılabiliyor.

Gücünden ve torkundan bahsetmedik, çünkü aynı. Yine 5000-6000 d/dak aralığında 150 hp güç ve 1500-3500 d/dak aralığında 250 Nm tork üretiyor. Son hız da aynı. Saatte 216 kilometre. Bu kadar veri aynı olur mu acaba yanlışımız mı var diye defalarca teknik verilerin kaynağın VW’nin medya sitesini ve ülkemizdeki sitelerindeki broşürleri inceledik. Fakat gerçekten sonuçlar böyle. Şöyle ilginç bir detaya da rastladık. Türkiye sitesinde makyajlanmamış Golf’ün tüketim verisi 4.7 lt/100km iken global medya sitesinde 5 litre olarak görünüyor. Emisyon verisi de Türkiye’de altı gram daha düşük. Bu konuyu da mercek altına aldık.

Herşey bir yana Volkswagen aynı motorun BlueMotion teknolojili 130 hp’lik bir versiyonu üzerinde çalışıyor. Onun tüketimi 4.6 litre olacakmış. 1400 d/dak’dan itibaren 200 Nm tork üreten bu motor ayağınızı gazdan çektiğinizde kendini komple kapatacak. Direksiyon ve fren sistemi gibi gücün motordan kazanıldığı sistemlere gücün nasıl sağlanacağı ise bir sır. Hibrit otomobillerin haricinde bu uygulamayı ilk kez BlueMotion teknolojili Golf’te göreceğiz.

Önemli bir diğer bilgi ise Volkswagen TSI Evo ünitesini güncel modellerdeki 1.4 litrelik motorun yerine de koyabilir. Seat, Skoda, Audi gibi ailenin diğer markalarının güncel modelleri konusunda birşey söyleyemeyiz ama yeni Seat Ibiza’da da bu motorun geleceğini düşünürsek onlar da nasibini alacaklardır. Şu an için yersiz bir yenilik gibi görünse de yakında aynı bloktan dizel motorlar da gelecek. Şu an tüketici için performans açısından avantajlı olmasa da TDI Evo geldiğinde VW için üretim maliyetleri açısından avantajlı olacak.

Yorumlar

yorum

VW GOLF’ÜN YENİ 1.5 MOTORUNUN DETAYLARI

About The Author
- Daha anaokuluna gitmesinin fikri bile ortada yokken Ford'un F'si, Mercedes'in M'si diye diye dört yaşında okuma yazmayı öğrendi. Oyuncak arabalarını tornavidaya değirmeden oynamayan bir çocuk olunca okuduğu üniversiteyi de oto sanayiye en yakınını seçerek İşletme okudu. Okul bitince ne yapsam ne etsem derken Burak Ertem gibi Car dergisinde soluğu aldı. Yollarıysa Autocar dergisinde Test Editörlüğü yaparken kesişti ve Benzin Magazin'in üvey ağabeyi olarak karşınızda.