OTOYOLLARDA HIZ KORİDORU DÖNEMİ

Daha önce sadece şehir içinde yapılan ‘ortalama hız’ uygulaması, tüm ücretli otoyollarda 1 Temmuz’dan itibaren devreye giriyor.

Ülkemizde pek çok sürücünün yaptığı gibi sadece radarın olduğu noktada hız kuralına uyup, radarı geçtikten sonra saatte 200 kilometre hızı aşan sürücüler artık ‘hız koridoru’na yakalanacak. Uygulamanın ilk sonucunun, yaz tatilini Ramazan bayramıyla birleştirerek yollara düşen sürücüleri etkileyecek. Star’dan Selim Efe Erdem’in haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokole göre, HGS/OGS noktalarında araçların otoyola giriş ve çıkış arasındaki süreye bakılacak. Otoyolun kaç kilometre olduğu ve buna göre 120 km hızla otoyolu ne kadar sürede kat edebileceği belirlenecek, eğer süre limit sürenin altındaysa aşırı hız cezası uygulanacak.

Sistem Ankara-İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında eş zamanlı olarak 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren başlayacak. Samandıra gişeler ile Gebze gişeler arası yol 34 kilometre. Yasal sınır olan 120 kilometre/saatle gidildiğinde trafiksiz yolda 17 dakikada bu mesafe alınıyor. 17 dakikanın altında bu yolu alan cezasını ödeyecek.Buna göre, 120 kilometre hız sınırı olan çevre yollarından 450 km uzunluğundaki İstanbul-Ankara TEM yolunu 4 saat 15 dakika, Bodrum’a giderken kullanılan 112 km’lik İzmir-Aydın yolunu 1 saat 11 dakikadan kısa sürede tamamlayanlar, hız limitini aşmış olacaklar ve haklarında cezai işlem uygulanacak. Aynı şekilde 536 kilometrelik Niğde Şanlıurfa yolunu 5 saat 21 dakika, 83 km’lik Adana-Mersin yolunu 1 saat 6 dakika, 365 km’lik Adana-Şanlıurfa yolunu 3 saat 43 dakikadan daha az sürede tamamlayanlara da ceza yazılacak.

Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını yüzde 10-30 arası aşanlar 154 TL ve 10 puan ceza, yüzde 30’dan fazla aşan sürücüler ise 427 lira ve 15 puan cezaya çarptırılacaklar.

Yorumlar

yorum

OTOYOLLARDA HIZ KORİDORU DÖNEMİ

| Haber |
About The Author
- Daha anaokuluna gitmesinin fikri bile ortada yokken Ford'un F'si, Mercedes'in M'si diye diye dört yaşında okuma yazmayı öğrendi. Oyuncak arabalarını tornavidaya değirmeden oynamayan bir çocuk olunca okuduğu üniversiteyi de oto sanayiye en yakınını seçerek İşletme okudu. Okul bitince ne yapsam ne etsem derken Burak Ertem gibi Car dergisinde soluğu aldı. Yollarıysa Autocar dergisinde Test Editörlüğü yaparken kesişti ve Benzin Magazin'in üvey ağabeyi olarak karşınızda.