Hyundai’nin Avrupa çıkartmasında çok önemli bir rol oynayacak Kona tanıtıldı. Yeni bir platformu ve markanın yeni tasarım dilini de beraberinde getirdi.
Nissan Juke’un esip gürlediği ve sonra Jeep Renegade ve Toyota CH-R gibi rakiplerle gitgide zenginleşen mini crossover segmentine şimdi Hyundai hızlı bir giriş yapıyor. İsmini Hawaii’deki bir sahilden alan otomobilin tasarımı da daha önceki hiç bir Hyundai modeline benzemiyor. Kaslı görüntüsü, üç parçalı farlar ve plastik süslemelerle ciddiyetsiz bir imaj sergileyen otomobil bu yönden rakiplerine ayak uydurmuş durumda. İç mekanın görselleri paylaşılmasa da yeni i30’a benzeyen bir tasarım göreceğiz. Güney Koreli üretici Kona’yla milenyum jenerasyonu müşteriler kazanmayı da hedefliyor.
Peki bu teknolojisiz olur mu? Elbette olmaz. Otomobilde Apple CarPlay, Android Auto gibi sistemlerin haricinde HD kalitesinde internet radyosu ve bunun için de 4G bağlantısı sunulacak. Multimedya ekranı için de donanım seviyesine bağlı olarak 5,7 ve 8 inç olmak üzere üç seçenek olacak. Sınıfında bir ilk olarak kablosuz şarj özelliği sunan Kona’da Head Up Display sistemi de yer alacak. Buradan basit bilgilerin haricinde navigasyon yönlendirmeleri, uyarı mesajları ve müzik bilgileri de görülebilecek.
Güvenlik konusunu da ciddiye alan Hyundai bu konuda Kona’yı donatmış diyebiliriz. Çarpışma Önleme Asistanı, Şerit Takip Asistanı, Uzun Far Asistanı, Sürücü Dikkat Uyarısı, Kör Nokta Uyarısı, Arka Çapraz Gelen Trafik Uyarısı gibi sistemler sürücü ve yolcuları olası tehlikelere karşı koruyacak.
Yepyeni bir altyapıyla gelen Kona’nın uzunluğu 4165 mm, genişliği 1800 mm ve yüksekliği de 1550 mm olarak belirtilmiş. 2600 milimetrelik aks mesafesine sahip otomobilin yolcularına ne kadar rahat ettireceğini bekleyip göreceğiz. Ancak Hyundai daha alçak bir zemin için yaptığı çalışmalar sonucunda yolcuların alan konusunda sorun yaşamayacağını söylüyor.
Motorlara gelecek olursak, Hyundai çoğu pazarda 147 hp’lik atmosferik 2 litre hacminde bir motor kullanacağını belirtiyor. Ancak Avrupa için baz motorun i20 Active modelinde de gördüğümüz 1 litrelik üç silindirli turbo motor olması bekleniyor. 120 hp gücündeki motor sadece manuel şanzımanla satışa sunulacak. Otomatik şanzımanın konforunu isteyenlerin ise turbo beslemeli 1.6 litrelik motora yönelmeleri lazım. Yedi ileri çift kavramalı şanzımanla gelen bu seçenekte 175 hp güç ve 265 Nm tork mevcut. Aynı şekilde dört tekerlekten çekiş seçeneği de bu motorda yer alacak. 7.7 saniyelik 0-100km/s hızlanma süresiyle etkileyici olabilir. Dizel isteyenler için de emektar 1.6 CRDi motor devrede olacak. Ancak şaşırdığımız konu yeni i30’da tecrübe ettiğimiz 1.4 litrelik yeni motorun Kona’da yer almamış olması.
Bu ay Kore’de satışı başlayacak otomobil dördüncü çeyrekte Avrupa’ya ayak basacak ve o zaman sizlere kendi tecrübelerimizi de aktaracağız.