Formula 1 aracından esinlenen Mercedes-AMG Project ONE sıfırdan 200 km/s hıza 6 saniyenin altında çıkıyor.

Markaların Formula 1 teknolojilerini yol otomobillerine aktarma hikayeleri tam bir klişe oldu. Ancak Mercedes bu durumu birkaç adım daha ileri taşıyor. Yarın başlayacak ve bizim de orada olacağımız Frankfurt fuarında sergilenecek Mercedes-AMG Project ONE’da gerçekten bir Formula aracının motoru bulunuyor. Alman markanın Formula 1’de 2014’ten beri yarıştığı 1.6 litre hacmindeki turbo beslemeli hibrit V6, bu otomobilin de kalbini oluşturuyor. Bu tabi ki bir konsept, fakat Mercedes yetkili ağızları bu aracın 2019’da yollara inebileceğinin de sinyallerini veriyor.

Bu aracın motor gücünün 1000 bg’in üzerinde olduğu ve 11 bin devir çevirebildiği iddia ediliyor. F1 aracıysa 15 bin çevirebiliyor. Maksimum hız değeri 350 km/s’nin üzerinde. Aracın 0-100 km/s hızlanma değeriyse bulunmuyor. Onun yerine 6 saniyenin altında bir 0-200 km/s değerinden bahsediliyor.

Project ONE bir plug in hibrit. Sistem bileşenleri bir adet turboşarjlı V6 benzinli ünite ve 4 adet elektrikli motordan oluşuyor. Bu elektrik motorlarından bir tanesi elektronik turbo salyangozu olarak görev yapıyor ve turbo gecikmesini önlüyor. Dİğeriyse krank miline bağlı ve motorun gücüne ekstra 165 bg’lik bir katkı sağlıyor. Geriye kalan iki motor da 165’er bg güçlerini her bir ön tekere ayrı ayrı iletiyorlar. Böylece dört tekerlekten çekişli Project ONE için Mercedes’in söylediği, öndeki motorların, normal sürüş esnasındaki frenlemelerden açığa çıkan yüzde 80 enerjiyi tekrar bataryalara geri yolluyor olduğu. Bunun yanında bağımsız olarak hızlanma ve fren özellikleri sundukları için tork dağıtımı görevini de üstlenmiş oluyorlar. Arka lastiklere aktarılan güç ise yepyeni bir 8 ileri şanzımanla iletiliyor ve vites geçişleri Formula aracındaki gibi direksiyon simidindeki kulakçıklarla yapılıyor.

Lityum iyon bataryalar aynı Mercedes’in Formula otomobilindeki gibi soğutuluyor. Ancak Project ONE’da daha fazla hücreli bataryalar yer alıyor ve böylece sadece elektrik modunda da ilerleyebiliyor. Mercedes’in belirttiğine göre aracın saf elektrik menzili 25 km civarında. Bu otomobilde voltaj da 400 Volt’tan 800’e çıkarılmış. Bunun nedeni de kablo çaplarının daha da ufaltılmasıymış. Bu arada bataryaların ön aksın hemen ardında otomobilin tabanına yerleştirildiğini de belirtelim.

Saf elektrik modunun dışında sürüş modları arasında ‘highly dynamic’ olarak adlandırılan bir seçenek var ki bu Formula 1 otomobilinin sıralama turları esnasındaki ayarlara benzer bir yazılım. Diğer modlardaysa otomobilin elektrik ve benzinli motor arasındaki yardımlaşma şekli değişkenlik gösteriyor. Örneğin gazdan ayak çekildiğinde tamamen elektrik motorlarının şarj edildiği bir mod da var.

Tasarım anlamında Project ONE geleneksel Mercedes çizgileriyle Formula 1 otomobili tasarım dilinin bir karışımı. Ön taraftaki devasa hava girişleri ve ön camın altındakiler otomobilin burun kısmını domine ediyorlar. Bir çift ince-düz LED far ise kaputa gömülmüş duruyor. Aracın yanındaki ayrodinamik kanatlar çıplak karbondan. Tavandaki hava girişi de kaçırılmayacak özgün detaylardan.

Arkaya geçildiğinde motor kompartımanın üzerinde uzanan yüzgeç arka kısmı ikiye bölüyor. Dev arka difüzör ve aktif arka spoyler ise hatrı sayılır yere basma kuvvetini oluşturacak öğeler. Aktif ayrodinamik parçalar önde de mevcut. Öne doğru uzayabilen tampon altı spoyler ve ön tekerleklerin önündeki hareketli flapler de oldukça fonksiyonel görünüyorlar. Gövde tamamen karbon fiber monokok bir yapıdan oluşuyor, ama MErcedes, Project ONE’ın ağırlığı hakkında herhangi bir rakam vermiyor.

Kabuğun altında ayarlanabilir coil over sistemi bir süspansiyon yer alıyor. Karbon seramik frenler tabi ki olmazsa olmazlardan. Traction Control sistemi üç kademeli olarak ayarlanabiliyor: ilk çalıştırıldığında tüm sistem var gücüyle devrede. Sport Handling modunda dizginler sürücüye devrediliyor, ancak bilgisayar olası bir tehlikede müdahele ediyor. Üçüncü mod ise yardımcı sistemlerin tamamen devre dışı olduğu en vahşi mod.

MErcedes, Project ONE’ın kabinin iki kişilik Formula 1 kabini olarak adlandırıyor. Sırtı ayarlanabilir oldukça derin yarış koltukları, aynı Formula 1’deki gibi kare şeklindeki direksiyon simidi ilk dikkati çekenler. İnce yapılı konsol tamamen karbonfiberden. Üzerinde de iki adet 10 inç ekran bulunuyor. Biri direksiyonun ardında kadran olarak görev yaparken diğeri orta konsoldan fışkırarak sürücüye doğru yönelmiş. Üçüncü ekran ise dikiz aynası olarak görev yapıyor ve aracın arkasındaki kameranın görüntüsünü aktarıyor.

Üretime girmesine daha iki yıl var. Bu demek ki Project ONE’ı bir süre daha yollarda göremeyeceğiz.

Yorumlar

yorum

FORMULA MOTORLU 1000 HP MERCEDES

About The Author
- Hobisi mesleği oldu. Diş Hekimliği okurken, otomobil hastalığına yenik düştü ve Car dergisi ile yayın hayatına merhaba dedi. Otohaber, Tuning Türkiye, Top Gear, Evo derken 15 yıl sonunda kendi dergisinin sahibi oldu. Benzin Magazin'in yanında Autocar Türkiye'nin de Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Hafta sonları yarışmaya özen gösteren, günlük hayatında motosikletten inmeyen Burak, otomobilden geriye kalan zamanlarını ikizleriyle geçirir.