ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN GEZİCİ ŞARJ İSTASYONU

Elektrikli araçlara merakı olan ve Türkiye’de bu araca sahip olmak isteyen otomobil kullanıcılarının aklındaki en büyük soru işaretlerinden biri “Elektrikli aracımın şarjı yoldayken biterse ne olur?”.


TEHAD verilerine göre, 2020 yılı içerisinde Türkiye’de satılan elektrikli araç adedi sadece 844 iken aynı dönem Almanya’da 400.000 elektrikli araç satışı yapılmış. Şarj istasyonu tarafına baktığımızda ise 2020 sonu itibariyle Türkiye genelinde 800 şarj istasyonu kullanımdayken Almanya’da bu sayı 28.000. Rakamlardan görüleceği üzere ülkemizdeki hacim yok denecek kadar az, istasyonlar arası mesafe de bir o kadar fazla. İstasyon sayısının az olması elektrikli araç almayı düşünen kullanıcının aklında ister istemez şu soru işaretini uyandırıyor “şarj edeceğim istasyona erişemeden şarjım biterse ne olur?”. Doğrudan satın alma kararını etkileyen bu soruya m-şarj sayesinde artık net bir yanıt var.

Yenilikçi vizyonuyla yola çıkan Marm Assistance, elektrikli araçların Türkiye’de yaygınlaşmasını hızlandırmak, çözüm ortağı olduğu markaların elini güçlendirmek ve her şeyden önce son kullanıcının aklındaki soru işaretlerini gidermek için Türkiye’de bir ilk olan hizmeti m-şarj’ı geçtiğimiz günlerde duyurdu.

Bugüne kadar yolda kalan elektrikli araç kullanıcılarının tek alternatifi aracını çekiciye yükleyerek en yakın şarj istasyonuna çektirip orada şarj etmekti. En az 4-5 saat süren ve insanın en kıymetli şeyi olan zamanını çalan bu işlem artık tarih oluyor. m-şarj ile hizmetin talep edilmesi ve yola devamın sağlanması arasındaki süre sadece 1 saat. Üstelik kullanıcının yolu değişmeden, en yakın şarj istasyonu nerede diye aramaya gerek kalmadan. m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor. DC akımla ve 22 kW şarj gücüyle şarj hizmeti sağlayan m-şarj ilk olarak İstanbul’daki kullanıcıların hizmetine sunuluyor. Marm Assistance hızla diğer illerde de hizmet sunmayı ve m-şarj araç sayısını artırmayı planlıyor.

Yorumlar

yorum

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN GEZİCİ ŞARJ İSTASYONU

About The Author
- Hobisi mesleği oldu. Diş Hekimliği okurken, otomobil hastalığına yenik düştü ve Car dergisi ile yayın hayatına merhaba dedi. Otohaber, Tuning Türkiye, Top Gear, Evo derken 15 yıl sonunda kendi dergisinin sahibi oldu. Benzin Magazin'in yanında Autocar Türkiye'nin de Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Hafta sonları yarışmaya özen gösteren, günlük hayatında motosikletten inmeyen Burak, otomobilden geriye kalan zamanlarını ikizleriyle geçirir.