M4 GTS astronomik satış fiyatıyla ve sınırlı üretim sayısıyla pek de ulaşılabilir olmamıştı. Şimdi BMW de parası GTS’e yetmeyenlere M4 CS’i sunuyor.

CS ibaresini aslında geçmişte E46 M3’te görmüştük. CSL ile standart M3 arasında konumlandırılan otomobil soft CSL olarak da nitelendiriliyordu. Fakat M4 CS’te işler daha farklı. Zamanının CSL’inin yerini alan 500 hp’lik GTS çok daha agresif, pahalı ve ulaşılması zor. Burada da M4 CS devreye giriyor. GTS’e ulaşamayanlar, M4’le ya da Competition Paketiyle yetinemeyenler için arada bir bağ kurmaya hazırlanıyor.

GTS’in üretimi sonlandığı için M4 ailesinde zirvede konumlandırılan CS 460 hp güç (Competition Paketinden 10 hp daha fazla) ve 600 Nm tork (50 Nm daha fazla) üretiyor. Bu rakamlar sayesinde de M4 CS 0’dan 100 km hıza 3.9 saniyede ulaşıyor. Bu konuda Competition Paketinden saniyenin sadece onda biri kadar daha hızlı olsa da son hızları aynı; 280 km/s ile sınırlandırılmış.

Sadece yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzımanla satılacak otomobil manuel şanzıman seçeneği sunmayışıyla hayal kırıklığı yaratsa da BMW çok daha seri ve verimli olduğu konusunda bizi ikna etmeye çalışıyor. Aynı şanzımana sahip standart M4’ten 32 kilogram daha hafif otomobilde bolca karbon fiberle güçlendirilmiş plastik, yani CFRP kullanılmış. Tavan sacının metal yerine bu malzemeden üretilmiş olması 6 kilogramlık bir avantaj sağlamış. Kaputuysa M4’ten %25 daha hafif.

Kabinde de diyete devam eden BMW son dönemlerde trend haline gelen ham elyaf kullanmayı ihmal etmemiş. Kapı döşemelerinde ve arka kısımda bu malzemeyi bolca kullanmışlar. Aynı zamanda kapı tutamacı yerine de kumaş kayış kullanarak ağırlık konusunda ne kadar ciddi olduklarını göstermişler. Yine modele özgü antların da daha hafif olduğunu söylememize gerek yoktur herhalde. Buna rağmen havalandırma ve müzik sistemi konusunda aşırıya kaçmamışlar. Çift bölgeli yerine tek bölgeli bir klima sistemini ve modele özel hafif hoparlörlere sahip bir müzik sistemini CS’e eklemişler.

Sadece ağırlık atıp güç eklemekle kalmayan mühendisler otomobil süspansiyon sisteminde de ufak değişiklikler yapmışlar. Otomobilin yaylarında ve amortisör ayarlarında ufak değişikler yapıp alt kaplamayla oynayarak aerodinamil konularına da el atmışlar. CS’e özgü ön spoyler, GTS’ten alınan arka difüzör ve karbon fiber arka spoyler sayesinde GTS kadar olmasa da önemli aerodinamik faydalar sağlanmış.

BMW, M4 CS’in Nürbürgring Nordschleife pistini 7 dakika 38 saniyede döndüğünü belirtiyor. Bu rakam M4 GTS’ten 10 saniye daha yavaş. Ancak DCT şanzımanlı standart M4’ün süresinden 14 saniye daha iyi. 2018’in ortasında satışa sunulacak CS’in fiyatı Almanya’da 116.900 Euro olarak belirtilmiş. 80.000 Euro’luk M4 ve 147.000 Euro’luk M4 GTS’in bu yönden tam arasında kalan otomobili ülkemizde görüp görmeyeceğimiz ise merak konusu.

Yorumlar

yorum

M4 GTS’E PARASI YETMEYENLER İÇİN

, , ,
| Bmw, Haber |
About The Author
- Daha anaokuluna gitmesinin fikri bile ortada yokken Ford'un F'si, Mercedes'in M'si diye diye dört yaşında okuma yazmayı öğrendi. Oyuncak arabalarını tornavidaya değirmeden oynamayan bir çocuk olunca okuduğu üniversiteyi de oto sanayiye en yakınını seçerek İşletme okudu. Okul bitince ne yapsam ne etsem derken Burak Ertem gibi Car dergisinde soluğu aldı. Yollarıysa Autocar dergisinde Test Editörlüğü yaparken kesişti ve Benzin Magazin'in üvey ağabeyi olarak karşınızda.