DİZEL SKANDALINDA İKİNCİ SANIK: RENAULT

Dün çıkan haberler Renault’un hisse değerlerini yüzde 4 düşürdü. Habere göre Paris’ten üç savcı, Renault hakkında açtığı emisyon kontrol sistemlerindeki yolsuzluk soruşturma dosyası açmıştı ve bu durumu resmi yollardan duyurdular. Renault ise bu soruşturma haberini doğrulayarak, hisse değerlerinin bir kısmını geri aldı. Ancak dün akşam itibarıyla hisseler bir önceki güne göre yüzde 1.6 zararda kapattı.

Bu Renault’nun dizel motorları hakkındaki ilk soruşturma değil. En son 2016 Ocak ayında Fransız hükümetinin açtığı dava Renault suçsuz olduğu kararıyla sonuçlanmıştı. Ancak markanın hisseleri yine düşmüştü, hem de yüzde 21 oranında. Bu düşüş, 1999’daki düşüşten sonraki en ciddi değer kaybıydı.

Renault, bu habere de hızlı bir şekilde reaksiyon verdi ve resmi bir açıklama yayınladı. Bu açıklamayı noktası virgülüne aşağıda paylaşıyoruz.

9 Kasım 2016 tarihli ortak bildiriye istinaden Ekonomi ve Sanayi Bakanları DGCCRF’nin (Haksız Rekabetle Mücadele ve Tüketiciyi Koruma Kurumu) Renault motorları konusundaki soruşturmaları sonlandırdıklarını ve ilgili sonuçları Nanterre’deki savcıya gönderdiklerini duyurmuştu. Bahsedilen bakanlıklardan ikincisi ise söz konusu dosyayı tüketici ilişkileri hakkında bölgelerarası yargı yetkisine sahip Paris savcısına gönderdi.

Renault Grubu, henüz şu safhada resmi teyit almamış olmamasına rağmen, “temel nitelikler konusunda hilekârlık ve gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde söz konusu ürünlerin insan veya hayvan sağlığına zarar verdiği” gerekçesiyle adli soruşturmanın açılacağını bildirdi.

Prosedürdeki bu yeni gelişme ile savcılığın soruşturmalara devam etmeyi istediği anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda, haklarını koruma isteğinde olan Renault Grubu içinde bulunduğu mevcut durumu hatırlatmayı arzu etmektedir.

1- Renault, Fransız ve Avrupa yönetmelikleri ile uyum içerisindedir.

2- Renault araçlarının hepsi, her zaman yürürlükteki yasa ve kurallara uygun biçimde onaylanmıştır. Markanın araçları yürürlükteki normlara uygundur.

3- Renault araçları hava kirliliği önleme sistemlerini olumsuz etkileyen hileli yazılım ile donatılmamıştır.

4- Ülkeler, Avrupa Komisyonu, Düzenleyici Kurullar ve otomotiv üreticilerinin hepsi yürürlükteki yönetmeliklerin daha da güçlendirilmesi gerektiği görüşünde hemfikirdirler. Bu, gelecekteki Euro6d Yönetmeliği’nin amacıdır.

Renault Grubu Mart 2016 tarihinde bağımsız teknik komisyona Euro6b dizel araçlarının müşteri kullanımındaki nitrojen oksit (NOx) emisyon azaltma planını eksiksiz biçimde ibraz ettiğini hatırlatmaktadır. Söz konusu plan şeffaf, tatmin edici ve güvenilir olarak ele alınmıştır.

 

Yorumlar

yorum

DİZEL SKANDALINDA İKİNCİ SANIK: RENAULT

About The Author
- Hobisi mesleği oldu. Diş Hekimliği okurken, otomobil hastalığına yenik düştü ve Car dergisi ile yayın hayatına merhaba dedi. Otohaber, Tuning Türkiye, Top Gear, Evo derken 15 yıl sonunda kendi dergisinin sahibi oldu. Benzin Magazin'in yanında Autocar Türkiye'nin de Yayın Yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Hafta sonları yarışmaya özen gösteren, günlük hayatında motosikletten inmeyen Burak, otomobilden geriye kalan zamanlarını ikizleriyle geçirir.